Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesi, bölgenin ulaşım altyapısına büyük katkı sağlayacak. 160-200 km/saat hız yapabilen, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yeni demiryolu hattı sayesinde bu iller arasındaki ulaşım süresi önemli ölçüde kısalacak.
Seyahat Süresi Kısalıyor, Mesafe Azalıyor
Mevcut durumda 361 kilometrelik mesafe, projenin tamamlanmasıyla 295 kilometreye inecek. Böylece 6 saat 23 dakika süren yolculuklar, 2 saat 15 dakikaya kadar düşecek. Bu gelişme, hem zamandan tasarruf sağlayacak hem de konforlu ulaşım imkanı sunacak.
Projenin Teknik Detayları
Toplam uzunluğu 303 kilometre olan hızlı tren hattında:
-
50 adet tünel
-
63 adet köprü ve viyadük
-
130 adet alt/üst geçit yer alıyor.
Proje Aşamaları ve Son Durum
Proje 6 farklı kesim halinde ilerliyor:
-
Mersin-Adana (67 km): 3. ve 4. hat altyapı çalışmaları tamamlandı.
-
Ceyhan-Toprakkale Güney Hattı (28,5 km): Üstyapı tamamlandı, tren trafiğine açıldı. Kuzey hattın altyapısı %99,34 oranında tamamlandı, üstyapıya hazır hale getirildi.
-
Adana-Ceyhan Arası: Altyapı, üstyapı ve elektromekanik yapım işleri ile sinyal, telekomünikasyon ve elektrifikasyon çalışmaları Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından yürütülecek.
-
Toprakkale-Bahçe (58 km): 13 kilometrelik tünel bölümünde %99,61 fiziki ilerleme sağlandı.
-
Bahçe-Nurdağ (Fevzipaşa) (17 km): Türkiye’nin en uzun demiryolu tünelleri olan 9.954 m ve 9.949 m uzunluğundaki iki paralel tünelin delme işlemleri tamamlandı. Üstyapı ve elektromekanik çalışmalar başlamak üzere.
-
Nurdağ-Başpınar (56 km): Altyapı işlerinde %80 fiziki ilerleme kaydedildi. Kalan tüm işler AYGM tarafından sürdürülecek.
Gaziantep’e Özel: Gaziray Projesi
Gaziray Projesi kapsamında, 25,5 kilometrelik güzergâh üzerinde:
-
2 adet banliyö hattı
-
2 adet hızlı ve konvansiyonel tren hattı olmak üzere toplam 112 kilometrelik yeni demiryolu inşa edildi.
Bölgesel Kalkınmaya Katkı
Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren hattı, yalnızca ulaşımı kolaylaştırmakla kalmayacak; bölgesel ticaret, turizm ve ekonomi açısından da büyük bir ivme kazandıracak. Proje tamamlandığında, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgeleri arasındaki entegrasyon güçlenecek.